Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Λόγιος Ερμής: Το κόμμα του Καμμένου θορύβησε ήδη το παραπαίον πολιτικό-εκδοτικό κατεστημένο



Είναι ολοφάνερο πλέον οτι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντελώς μεταβατική εποχή, που συνάμα είναι και το αδιαμφισβήτητο τέλος της Μεταπολίτευσης. Τώρα πλέον ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, την εποχή του διαδικτύου, της ταχύτατης πληροφορίας και των ευκαιριών που αυτή προσφέρει. Στην Ελλάδα ιδίως, που τα πάντα έχουν έρθει "τούμπα" σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, το διαδίκτυο είναι πια το μεγάλο επικοινωνιακό μέσο που κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των άλλων συμβατικών ΜΜΕ.

Τρανή απόδειξη αυτού του συμπεράσματος, η τεράστια απήχηση του νεοσύστατου - μόλις 2 ημερών - κόμματος - κίνησης πολιτών "Ανεξάρτητοι Ελληνες" του Πάνου Καμμένου, που όπως φαίνεται, επικρατεί  κατά κράτος στην διαδικτυακή μάχη, με ποσοστά ..."τρελλά" τόσο για μια νέα κίνηση όπως είναι αυτή, αλλά και σαν επικοινωνιακός φορέας μεταξύ πολιτών-χρηστών.


Η αλήθεια είναι οτι ο Πάνος Καμμένος χειρίστηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι με "επαγγελματικό" τρόπο. Τέτοιον μάλιστα, που μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο σε χώρες όπως η αμερική για παράδειγμα, που το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και μια δεκαετία, ενώ στην Ελλάδα είναι νεοσύστατο είδος επικοινωνίας. Αρκεί να αναφέρουμε οτι πρίν απο 3 χρόνια και σε γκάλοπ που είχε διενεργήσει η εταιρεία VPRC για τη χρήση του διαδικτύου, σε δείγμα 3.400 ατόμων σε Αθήνα και Θεσ/νίκη και είχε δημοσιευτεί στην Καθημερινή, τα αποτελέσματα ήταν κάτω του μετρίου σε προσδοκίες και οι χρήστες ήταν κυρίως νεαρά άτομα μεταξύ των ηλικιών 16-25 ετών. Ο Πάνος Καμμένος λοιπόν, έπαιξε το επικοινωνιακό του παιχνίδι σε ένα γήπεδο που δείχνει να το ξέρει πάρα πολύ καλά και μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν πλήρως.

Σε έρευνα που διενήργησε το ιστολόγιό μας στο facebook σχετικά με τη δημοφιλία πολιτικών κομμάτων και βουλευτών, ο Πάννος Καμμένος και οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες" έχουν σχεδόν σπάσει κάθε ρεκόρ, αφήνοντας πίσω τους πολλά ...χιλιόμετρα όλους τους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμόυς, αλλά και άλλους νεώτερους ή νεοσύστατους επίσης!

Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά:

Λογαριασμός Facebook Πάνος Καμμένος  46.826 φίλοι
-"- -"-                             ΠΑ.ΣΟ.Κ               37.936 φίλοι
-"- -"-                             Ν.Δ.                       19.410 φίλοι
-"- -"-                             Κ.Κ.Ε.                     5.955 φίλοι
-"- -"-                            Φώτης Κουβέλης      4.908 φίλοι
-"- -"-                             ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ                 1.180 φίλοι

Ακολουθούν με...οικτρά νούμερα το ΔΗ.ΣΥ με 375 φίλους και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 323 φίλους.

Βεβαίως εδώ, θα παρατηρήσει κάποιος οτι το ΠΑΣΟΚ π.χ. που βρίσκεται αυτον τον καιρό σε κάθετη πτώση, έχει ένα αρκετά μεγάλο ποσο φίλων (38.000 περίπου). αυτό οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός οτι ο λογαριασμίος ανοίχτηκε πρίν 2.5 χρόνια, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε βγεί ήδη νικητής απο 2 εκλογικές αναμετρήσεις με ποσοστά πάνω απο 42% και στο απώγειο της δημοτικότητας του. Οι φίλοι που στο μεταξύ είχαν κάνει like στο λογαριασμό, δεν μπορούν να διαγραφούν και έτσι παραμένουν εικονικά ως φίλοι στον λογαριασμό, ενώ τα ποσοστά του κόμματος σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις δεν ξεπερνούν το 9 με 11%, οπότε μιλάμε για πλασματικότητα στα νούμερα. Ασφαλώς λοιπόν και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων η στατιστική αυτή μελέτη και πρέπει να ληφθούν υπ όψη ο χρόνος κατα τον οποίο ανοίχτηκε ο λογαριασμός, οι πολιτικές συνθήκες, το πολιτικό βαρόμετρο στα κοινωνικά στρώματα κλπ, όμως σίγουρα δεν μπορεί να παραγκωνιστεί το γεγονός οτι σε ένα σχετικά πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ένας βουλευτής, όπως ο Πάνος Καμμένος, του οποίου ο λογαριασμός έχει σχεδόν την ίδια ηλικία με τους άλλους, να έχει πιάσει αυτά τα αστρονομικά νούμερα που έχουν συνεχώς ανοδικές τάσεις. 

Να σημειώσουμε επίσης, οτι μέσα σε αυτό το διήμερο που μεσολάβησε μετά την ανακήρυξη του νέου κόμματος, έχουν δημιουργηθεί άλλες οκτώ σελίδες λογαριασμών των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" σε τοπικό επίπεδο (Α.Ε. Αττικής, Α.Ε. Κρήτης, Α.Ε. Ιωαννίνων, Α.Ε. Λέσβου κ.α.), οι ομάδες ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με 1.519 μέλη και σταθερή καθημερινή άνοδο 15-17% και ΦΙΛΟΙ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ - FRIENDS OF PANOS με 4.013 μέλη και σταθερή καθημερινή άνοδο 18-21%, καθώς και νέες άλλες σελίδες οι οποίες σχετίζονται τόσο με το νέο κόμμα, όσο και με τον ίδιο τον Καμμένο, οι οποίες και αυτές αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.

Αξιοσημείωτο είναι δε και το γεγονός οτι η αφίσσα με το λογότυπο του νέου κόμματος και το σλόγκαν "ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ" έχει κατέβει 249,871(!) φορές απο διάφορους χρήστες μέσα σε 2 μέρες και σύμφωνα με μαρτυρίες χρηστών-φίλων του κόμματος, έχει αναρτηθεί σε 15.000 περίπου καταστήματα μπροστά στη βιτρίνα τους, σε 6.000 περίπου οχήματα καθώς και έχει κολληθεί σε πολλούς τοίχους σπιτιών και πολυκατοικιών! 


Αφήνουμε δε για το τέλος, μια πολύ σπουδαία σφυγμομέτρηση που κάνει το μπλόγκ - ιστολόγιο tro-ma-ktiko.blogspot.com και που εμφανίζεται στο κάτω δεξιά άκρο του ιστολογίου με τίτλο "Τι θα ψηφίσετε στις εκλογές;" και που ξεκίνησε μόλις προχτές, λίγο μετά δηλαδή την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος, σε σύνολο 15 κομμάτων, παλαιών και νεών, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προηγούνται με το απίστευτο 32% και 6,759 ψήφοι, αφήνοντας πολύ πίσω το δεύτερο κόμμα που είναι η....Χρυσή αυγή (!) με ποσοστό 14.61% και 3,085 ψήφοι!!!
Τα ποσοστά δε των - πάλαι ποτέ - μεγάλων κομμάτων εξουσίας είναι τόσο τραγικά, που ασφαλώς οι ιθύνοντες των κομμάτων δεν θα ήθελαν να δούν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους! Η Ν.Δ. συγκεντρώνει μετά βίας το ...μηδαμινό 5.42% σε 1,145 ψήφους, λίγο πιο πάνω απο το επίσης νεοσύστατο κόμμα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ των Αποστράτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει την απόλυτη κατρακύλα, συγκεντρώνοντας το απίστευτο ...3.38% σε ...713 ψήφους!
Να σημειώσουμε δε οτι την ιστοσελίδα Τρομακτικό επισκέπτονται καθημερινά περίπου 55.000 χρήστες, βρίσκεται στην 5,612η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στην 24η σε πανελλήνια, δηλαδή δυό θέσεις κάτω απο το Internet Movies Database (το γνωστό μας IMDB) και την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ! (Τα στοιχεία έχουν παρθεί απο την ιστοσελίδα alexa.com) Eπίσης, για το έγκυρο της ψηφοφορίας, αναφέρουμε οτι βασίζεται σε ειδικό πρόγραμμα το οποίο ανιχνεύει το ΙΡ τόσο του πάροχου διαδικτιακής υποστήριξης όσο του browser αλλα και του ΙΡ του υπολογιστή μέσω του οποίου γίνεται η σύνδεση, εξασφαλίζοντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό διπλής ή τριπλής ψήφου. Η ψηφοφορία λήγει σε 7 μέρες απο σήμερα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αναρτημένο (σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του ιστολογίου), για τουλάχιστον 20 μέρες μετά τη λήξη. 

Σαν συμπέρασμα λοιπόν, έχουμε να πούμε πως η κίνηση Καμμένου κερδίζει κατά κράτος τη μάχη του Ιντερνετ, σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο δείχνει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα ...κατατόπια και τα κρυφά μονοπάτια. Ειχε δίκιο ο Καμμένος που ισχυριζόταν οτι "δεν χρειαζόμαστε ούτε χρηματοδότες, ούτε επικοινωνιακούς φορείς, ούτε επικοινωνιολόγους και άλλα τέτοια κομματικά εργαλεία". Είχε απο πρίν φροντίσει να μάθει πολύ καλά τους νέους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας και δείχνει να την εκμεταλλεύεται στο έπακρο με απίστευτα αποτελέσματα. Βέβαια, άλλο το διαδίκτυο και άλλο η πραγματική πολιτική αρένα, όπου και εκεί θα κριθεί και η τελική μάχη. Αλλά ας μη ξεχνάμε, οτι σήμερα το διαδίκτυο είναι μέρος πλέον της ζωής του σύγχρονού νέου ανθρώπου και η γνώμη και άποψη που διαμορφώνει μέσω αυτού έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει, αν και κατα πόσον οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα έχουν τη δυναμική να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα τόσο με την κοινωνία όσο και με την πολιτική σκηνή και φυσικά με την ίδια τη πατρίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου